Interesse om ons te helpen? Graag!

CoderDojo is een organisatie die volledig gerund wordt door vrijwilligers. Daarmee kunnen deelnemers gratis deelnemen, en is het dus voor iedereen toegankelijk.

In de praktijk blijkt dat er veel meer mensen interesse hebben om deel te nemen dan dat er technische mentoren (vrijwilligers) beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld, de dojo in Zoetermeer organiseert iedere week een sessie. Zonder te adverteren om meer deelnemers aan te trekken, zit dit iedere keer vrijwel vol (28 deelnemers): met puur mond-op-mond reclame dus. Als er meer vrijwilligers zouden zijn, zouden wij veel meer jonge mensen kunnen helpen. Ook jij kunt ons helpen!

CoderDojo Gouda is nieuw. Wij zijn op dit moment nog in de planning-fase, en de eerste sessie moet nog komen. Zeker omdat wij nieuw zijn, kunnen we jouw hulp goed gebruiken, om onze dojo een goede kickstart te geven! Zie onderstaand welke rol je voor ons kunt vervullen.

Onze dojo wordt gehouden op zondagmiddag 13:00-17:00. Kan je dan niet, maar heb je wel interesse om te helpen? Laat het ons weten! Wanneer wij meer vrijwilligers hebben, willen wij uiteindelijk ook uitbreiden naar bijvoorbeeld de zaterdagmiddag.

©CoderDojo Nederland

(Technisch) Mentor

Een technisch mentor is de belangrijkste aanvulling aan een dojo. Er zijn veel meer jonge mensen die deel willen nemen, dan dat er vrijwilligers zijn. Daarmee wordt iedereen die een beetje vrije tijd wil opofferen om jonge mensen te leren programmeren zeer gewaardeerd!

Wat is je taak?

 • Kinderen begeleiden met hun uitdagingen.
 • Kinderen enthousiasmeren voor programmeren en technologie.
 • (Optioneel) Zelf nieuwe opdrachten bedenken en uitwerken.
Wat verwachten we van jou?

 • Kindvriendelijk zijn
 • Geduldig zijn
 • Een affiniteit met technologie/programmeren
 • Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overhandigen. Deze kunnen wij gratis voor u aanvragen.
 • Bij enige voorkeur één keer per maand 4 uurtjes beschikbaar zijn.
  (Kan/Wil je vaker? Graag!)
 • Er is geen leeftijdseis. Bijvoorbeeld, als je zelf pas 13 jaar bent, dan ben je ook al prima in staat om leeftijdsgenoten of jongere kinderen te helpen. Sterker nog, dat is voor de deelnemers alleen maar fijn!
Wat krijg je ervoor?

 • Iedere keer dankbare lachende jeugd
 • Veel zelfvoldoening
 • Jezelf ontwikkelen (coaching skills, omgang met kinderen, etc.)
 • Door iets uit te leggen, wordt je daar zelf ook beter in!
 • Gebruik de kinderen als motivatie om iets zelf te leren.

Niet technisch?

Als je zelf niet technisch bent, of niet kunt programmeren, dan kun je ons ook helpen! Alle kinderen komen om ongeveer dezelfde tijd binnen, wat logistiek moeilijk is. Het helpt ons zeer als we meer mensen hebben die alle kinderen individueel ontvangen en aan een zitplek en opdracht helpen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld helpen door vragen van ouders en niet-technische vragen van kinderen te beantwoorden.

Programmeren valt te leren

Maar zelfs als je geen technische achtergrond hebt, geldt: “Waar een wil is, is een weg.” Heb je altijd al zelf willen leren programmeren, maar heb je er nooit tijd of motivatie voor gehad? Of wist je gewoon niet waar je moest beginnen? Dan kan vrijwilliger worden bij een CoderDojo je eerste stap zijn! Immers, iedereen kan leren programmeren. De jongste deelnemers zijn pas 7 jaar oud – die hebben pas net leren lezen – maar hen lukt het ook. Dus jij kan het ook!

Door zelf een kleine initiële inspanning te doen (waar wij mee kunnen helpen), zul je al snel prima in staat zijn om de minst-ervaren (vaak de jongste) deelnemers te helpen. Vergeet niet dat deze deelnemers nog niets van programmeren afweten. Dus als jij slechts een beetje weet, kun je ze al goed helpen. Een groot voordeel is dat je dan geen last hebt van “the curse of knowledge“, waardoor je deze minst-ervaren deelnemers waarschijnlijk zelfs veel beter zult kunnen helpen, dan een technisch mentor die al te veel ervaring heeft met programmeren.

Voor deze rol gelden dezelfde vereisten als voor de technisch mentor (met uitzondering van de affiniteit met technologie/programmeren). In ruil voor een extra inspanning, kun je jezelf zelfs veel meer ontwikkelen door de kinderen te gebruiken als motivatie om het eerst zelf te leren.

©CoderDojo Nederland

Social Media & Communicatie

Een andere (niet-technische) manier om ons te helpen, is om voor ons social media (zoals Facebook en Twitter) aan te maken, en te onderhouden.

Ook hebben wij er baat bij indien u ons wilt helpen om meer (technische) vrijwilligers te vinden, te adverteren, of sponsoren te zoeken.

Kom jij ons team versterken?

Is jouw interesse gewekt? Of heb je nog vragen? Stuur ons dan een e-mail!

Het is, vanzelfsprekend, ook mogelijk om een aantal keer vrijblijvend bij ons te komen kijken.