FAQ

Nieuw?

Voor wie is CoderDojo?

CoderDojo is voor iedereen in de leeftijdscategorie 7 tot 17 jaar.

Je hoeft nog geen ervaring te hebben met programmeren, maar je moet wel zelf de interesse hebben om het te leren. Dus niet omdat je ouders het leuk vinden.

Ik ben nieuw. Wanneer kunnen nieuwkomers beginnen?

Wanneer je maar wilt.

CoderDojo maak gebruik van een individueel leerprincipe, in tegenstelling tot een klassikaal principe. Hierdoor kan iedereen altijd meedoen op zijn/haar eigen niveau. Je kan dus niet “achter lopen” zoals in een klas.

Daarna kun je zo vaak (of weinig) komen als je maar wilt, en verder gaan waar jij gebleven was.

Programmeren. Is dat niet iets voor alleen jongens?

Als je van mening bent dat meisjes alleen met poppen mogen spelen, dan ja. Dat is de ouderwetse mening dat vrouwen de zorg in moeten, en dat mannen de technische beroepen moeten vervullen. Maar waarom? Dat is niet meer van deze tijd. Zowel mannen als vrouwen zijn even geschikt om te programmeren, en in onze ervaring vinden vrouwelijke deelnemers programmeren even leuk en interessant als mannelijke deelnemers.

Is 7 jaar niet erg jong om te leren programmeren?

Voor sommige kinderen is 7/8 jaar inderdaad eigenlijk te jong, zéker wanneer ze begrijpend lezen nog niet helemaal onder de knie hebben. Echter, ieder kind is uniek! In onze ervaring zijn er ook genoeg jonge kinderen die al richting het logisch redeneerniveau van jongeren gaan: die kinderen zijn al prima in staat om te leren programmeren, en zij vinden het vaak ook erg leuk om te doen. Voor hen geldt het spreekwoord “jong geleerd is oud gedaan”.

Weet u niet of uw kind wellicht nog te jong is? Doe dan gerust een keer mee! Blijkt het toch niets te zijn? Dan wacht u gewoon nog een jaartje of twee.

Ik ben 14+. Wat hebben jullie voor mij?

Zoals je misschien al op de foto’s hebt gezien: het meerendeel van onze deelnemers zit nog op de basisschool. De gemiddelde deelnemer is zo’n 10-11 jaar oud. Echter, dat betekent niet dat CoderDojo niet voor 14+ is! Het is ons alleen nog niet gelukt om veel deelnemers van 14+ aan te trekken, vermoedelijk omdat zij vaak ook al andere dingen te doen hebben. Dat willen wij echter wel! Dus laat je niet afschrikken door de jonge gemiddelde leeftijd.

Voor 14+ zullen wij eerst even kijken hoeveel ervaring je al hebt, om zo het ideale startpunt voor je te vinden. Ook peilen we wat je het leukste lijkt. Dan kun je bijvoorbeeld:

  • met Arduino elektronica leren aansluiten en ontwerpen, en zodra je iets verder bent, dan kunnen we je leren om DIY projecten te maken zoals een “laser tripwire”, een schaakklok, een deurslot met een pasje, etc.
  • met Python leren programmeren en zo bijvoorbeeld een computerspel maken met PyGame, of via computercode er achter komen waar het International Space Station (ISS) zich bevind en op de wereldkaart weergeven.
    Python is ook een zeer nuttige programmeertaal (en momenteel één van de meest populaire talen) om op je CV te hebben staan voor het bedrijfsleven. Het wordt vooral gebruikt om werk te automatiseren.
  • leren 3D modelleren (met Blender/OpenSCAD/Fusion360). Hier kun je computeranimaties mee maken, of je kunt met de 3D printer aan de slag gaan.
  • met Unity een 2D of 3D spel maken, die op zowel de computer als op smartphones te spelen is.

Of als je zelf al een specifiek idee hebt van wat je wilt maken, dan helpen wij je om je ambitie te verwezenlijken – ook als we op dit moment voor dat onderwerp nog geen opdrachten hebben.

Laptop

Waar moet mijn laptop aan voldoen?

Zolang als de laptop WiFi heeft (wat tegenwoordig alle laptops hebben), en de laptop niet zó langzaam is dat opstarten alleen al 5 minuten duurt, dan komt het helemaal goed.

Moet ik alvast iets op mijn laptop installeren?

Dat kan handig zijn, ja.

In ieder geval voor 12- beginnen wij altijd met Scratch (tenzij je / uw kind al veel ervaring heeft). Dit programma kunt u, of:

  1. Downloaden voor off-line gebruik, of:
  2. Een account voor uw kind aanmaken voor de on-line versie. (Knop “Join Scratch” rechts-bovenin.) Dan hoeft u niets te installeren.

Voor 13+ zullen wij eerst kijken hoeveel ervaring je al hebt, en wat je graag wilt doen. Tenzij je dit al weet aan de hand van wat wij aanbieden, hoef je nog niets te installeren.

Ik heb geen eigen laptop. Kan ik meedoen?

Je kunt eerst proberen om een laptop van iemand die je kent te lenen, bijvoorbeeld van je ouders of van een oom/tante.

Lukt dat niet? Dan hebben wij ook een beperkt aantal leenlaptops beschikbaar. Dit zijn vaak oude laptops die mensen aan ons gedoneerd hebben, maar het alsnog prima doen. Per blok, kun je tijdens je inschrijving naast een “Deelname” ticket, dan ook een “Leenlaptop” ticket nemen.

Wij bezitten ongeveer één leenlaptop per twee deelnemers, dus wij hebben er over het algemeen ruim voldoende beschikbaar. Is er voor dat blok geen “Leenlaptop” ticket meer beschikbaar? Kijk dan even bij het andere blok. Misschien dat daar nog wel een leenlaptop voor je beschikbaar is.

Daarnaast kun je eventueel ook samen met een vriend/vriendin komen, en samen met één laptop doen.

Inschrijven

Mag ik mij voor meer dan één blok inschrijven?

Ja, dat mag.

Waarom twee blokken?

Wij maken gebruik van twee blokken per dag om twee redenen:

  1. In onze ervaring geldt voor de meeste, vooral jonge, kinderen dat zij geen 3 uur aan concentratie kunnen opbrengen. Zelfs anderhalf uur is al een marathon voor de allerjongsten.
  2. Tergelijkertijd is anderhalf uur weer erg kort, vooral voor 12+.
  3. Zo kunnen wij meer deelnemers een plek geven.

Dus, heeft uw kind geen concentratie voor drie uur, kies dan voor één van de twee blokken. Kan jij / uw kind zich wel langer concentreren (met pauze), dan mag je ook voor twee blokken inschrijven.

 

Ik heb mij aangemeld, maar ik kan toch niet komen. Wat moet ik doen?

Geen probleem! Maar meldt u dan wel zo snel mogelijk even af. Zo komt uw plaats beschikbaar voor iemand anders, en weten wij hoeveel deelnemers we mogen verwachten.

Tijdens uw inschrijving heeft u een inschrijfbevestiging op uw mail ontvangen. In die mail staat een link om u af te melden.

Moet ik bij mijn kind blijven tijdens de CoderDojo?

De regel van de internationale CoderDojo organisatie is dat er één ouder/voogd bij kinderen van 12 jaar of jonger aanwezig moet zijn. De reden hiervan is dat de vrijwilligers geen pedagogische training hebben, en daarom wil CoderDojo geen verantwoording nemen voor (jonge) kinderen.

U kunt met uw kind meekijken en meedenken (maar zeg niets voor!) en zo samen tijd besteden. Echter, dit vind niet elk kind fijn, dus gun ze ook hun ruimte. Als alternatief kunt u ook ergens anders in de ruimte of in de ontvangsthal plaatsnemen en iets voor uwzelf gaan doen.

In de praktijk zijn wij coulant met deze regel: voor deelnemers van 10+ die wel vaker komen, tolereren wij het als er geen ouder/voogd aanwezig is, maar de ouder/voogd blijft verantwoordelijk. Dus het is geen probleem als u tussendoor weg gaat. Wel willen wij in dit geval aan u vragen uw telefoonnummer bij ons achter te laten voor noodgevallen.

Maakt Blok #1 of Blok #2 nog uit?

Blok #1 is van 13.00u tot 14.30u. Blok #2 is van 14.45u tot 16.15u. Verder zijn ze precies hetzelfde.

In onze ervaring is blok #2 altijd rustiger, dus als je geen voorkeur hebt voor een tijd, kies dan voor blok #2: dan hebben wij meer tijd voor je!

Overige

Mijn vraag staat er niet bij, en ik zie hem ook nergens op deze website beantwoord worden.

Neem gerust contact met ons op.