Wat is CoderDojo?

Bij een CoderDojo leren jonge mensen tussen de 7 en 17 programmeren. Denk bijvoorbeeld aan zelf games, websites, of apps maken; of zelf hardware bouwen en programmeren (bijv. robotica). Daarnaast ontmoeten deelnemers like-minded mensen, wat tot nieuwe vrienden en samenwerkingen kan leiden.

CoderDojo zelf is een internationale open-source non-profit organisatie die volledig door vrijwilligers wordt gerund. Iedere locatie – een dojo genoemd – opereert onafhankelijk door de inzet van lokale vrijwilligers. Omdat CoderDojo dus geheel door vrijwilligers wordt gerund, is deelname gratis. Eventuele kosten worden betaald door sponsoren en/of vrijwillige donaties van ouders.

Omdat iedere locatie onafhankelijk opereert, kun je bij veel dojo’s net iets anders leren, wat afhankelijk van de expertise van de lokale vrijwilligers is. Op de site van CoderDojo Nederland kun je alle Nederlandse dojo’s vinden.
Bij CoderDojo Gouda bieden wij deze onderwerpen aan.

Waarom meedoen?

We leven in de informatie eeuw. We leven in een tijd met technologieën die voorheen als onmogelijk werden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan smart phones, 3D printers, of zelfs 3D scanners. Virtual Reality is één van de “next big things”, die onze generatie gaat maken. Al die technologiën bestaan o.a. door programmeurs. Jij kunt daar ook aan bijdragen!

We leven ook in een tijd van automatisatie. Robots vervangen mensen in steeds meer beroepen. Dit kost echter geen banen per sé, want er ontstaan even goed nieuwe banen. Oftewel, het geeft een shift in de banen die mensen moeten vervullen. Er zijn meer technische mensen nodig, waaronder programmeurs.

Deze tijd waarin we leven is zelfs zo bijzonder, dat je jezelf relatief makkelijk dingen aan kunt leren met behulp van het internet. Het is een tijd waarin iedereen, ongeacht je achtergrond, gelijke kansen gaat krijgen. Je kunt apps downloaden, die al miljoenen downloads hebben, gemaakt door kinderen. Als zij dat kunnen, waarom probeer jij het niet ook?

Maar nog veel belangrijker: programmeren, of techniek in het algemeen, is ook nog eens hartstikke leuk! Het stelt je in staat om zelf dingen te maken, van je eigen computerspel tot een beveilingssysteem met “laser tripwires” voor je slaapkamer. En zelf zulke dingen kunnen maken, is leuk! Één van de belangrijkste doelen van CoderDojo is je laten zien dat het leuk is, en een andel doel is om je de benodigde vaardigheden te leren.

Hoe ziet een dojo eruit?

Iedere dojo is onafhankelijk, anders en uniek. In Gouda volgen wij hetzelfde concept als de dojo in Zoetermeer. Tijdens een dojo zul je individueel project-based leren programmeren, op een leuke niet-schoolse manier. Leren doe je vanuit nieuwsgierigheid, niet omdat het “moet” op school.

Project-based betekent dat je aan een concreet project werkt – bijvoorbeeld een eigen game maken. Je leert dus geen saaie stof waarvan je het nut nog niet in ziet. Je maakt iets waarvan je gelijk het resultaat ziet, en zonder dat je het door hebt, ben je spelenderwijs aan het leren programmeren.

Individueel betekent dat je iets alleen kan leren door het zelf te doen, en ieder individu leert op een andere manier en op een ander tempo. Dat is een probleem van ons huidig schoolsysteem: zodra je achter loopt, is het zeer moeilijk om bij te komen. Dat is bij een dojo totaal niet het geval! Individueel betekent overigens niet alleen: Het wordt sterk aangemoedigd dat de meer-ervaren deelnemers de minder-ervaren deelnemers helpen.